Miriam van Campen heeft een schat aan ervaring als kinderfysiotherapeut. Ze werkte niet alleen in diverse praktijken, ook binnen het speciaal basisonderwijs en op een school voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen in Jemen heeft ze haar sporen verdient. Wie is zij en wat drijft haar?

Als er een ding duidelijk is bij Miriam van Campen, dan is het dat ze gek is op kinderen. Niet alleen werkt ze er dagelijks mee, ze heeft er ook thuis vier rondlopen. Wat betekent dat voor Haar?

“Het moeder worden en zijn maakt je nog bewuster dat ieder kind uniek is en een eigen ontwikkeling heeft. Er is niet een aanpak die tot hetzelfde resultaat leidt. Je wordt keer op keer gedwongen te zoeken naar de fase waarin het kind zich bevindt en naar zijn of haar mogelijkheden. Daar moet je op inspringen. Dat is absoluut niet makkelijk, maar ik ervaar dat elke dag als een uitdaging, thuis maar ook in mijn werk.”

Jij beoordeelt dan niet alleen de motoriek van het kind? 

“Ik kijk naar het volledige spectrum van het kind. Dus naar het kind maar ook naar de omgeving. Zo krijg ik de hulpvraag duidelijk. Waar wordt deze door bepaald en waarom kan een kind in zijn of haar bewegend functioneren iets niet of kost het moeite. Samen met ouders en kind naar oplossingen zoeken is naar mijn idee de taak van een kinderfysiotherapeut.”

Vier jaar wonen met vier kinderen in het Midden-Oosten, in een land waar de gezondheidszorg nog lang niet op orde is. Heb jij daar een bijdrage aan kunnen leveren? 

“De tijd in Jemen is voor mij een periode geweest waarin ik ben gegroeid tot de therapeut die ik nu ben. Omdat je met je gezin de uitdaging aangaat om naar een land te verhuizen waar armoede heerst en de gezondheidszorg onderontwikkeld is, wilde ik zelf de uitdaging als therapeut aangaan. Artsen in Jemen hebben onvoldoende kennis en middelen om diagnoses te kunnen stellen waardoor ouders niet weten waar te gaan en wat te doen met hun kinderen.

Het Al Eman instituut, waar ik heb gewerkt, is opgezet door een Jemenitische vrouw, Eman Hashem, die een school heeft ontwikkeld voor kinderen met een beperking. Ik heb samen met haar een kliniek opgezet naast haar school en inhoud gegeven door kennisoverdracht aan een aantal meisjes. Zie ook www.gehandicaptkindjemen.nl

Samenwerken

“Ik heb in deze bijzondere periode mijzelf zeer vaak de vraag gesteld, wat mijn meerwaarde in Jemen was en wat de betekenis van kinderfysiotherapeut in Jemen en Nederland voor mij betekende. Waar je ook woont, in welke cultuur je ook opgroeit het gaat mij altijd om de ontwikkeling van het kind en wat ik met mijn kennis voor dat kind kan betekenen. Of het nou heel weinig heeft of te veel aan prikkels, beide kinderen worstelen met hun eigen beperkingen.  Voor elk kind geldt dat het belangrijk is duidelijk te krijgen waar het kind en de ouders tegenaan lopen en ook te horen wat zij graag anders zouden zien. Oplossingsgericht en samenwerken is waar het uiteindelijk om draait. En daar zal ik mijn volle energie in steken.”